Katarakt Nedir?
Katarakt Nedir?
Katarakt dünyada ki en yaygın görme azalması sebebidir. Lens hayat boyu saydam olması gerekir, herhangi bir dönemde saydamlığını yitirirse bu duruma katarakt adı verilir. Işığın retinaya ulaşmasında problem çıkartarak, kontrastı azaltarak kişinin görmesinde zorluk oluşturur. Gözdeki lens saydamlığını yitirerek buzlu cam yapısını alır. Bir insan nasıl buzlu camdan baktığı zaman görüntüyü puslu görür, kataraktı olan kişide de normalde gördüğü görüntü puslu, buzlu, sisli bir hal alır.
Kataraktın belirtileri nedir?
- Sisli, puslu, sanki buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi kirli bir görüntü oluşması
- Lensteki değişim nedeniyle gözlük numaralarının hızlı bir şekilde değişmesi
- Renk görmede değişiklikler
- Katarkat gelişimi ile gözün miyopa kayması ve bu nedenle yakına gözlük ihtiyacının azalması. Genelde katarakt başlamış hastalar yakını daha iyi görmeye başladım diye kendilerini ifade ederler
- Özellikle gece ışıkların saçılması
- Gün içinde görüntülerde saçılma
- Görüntüler üst üste binmiş gibi çift görme
Katarakt nasıl tedavi edilir?
Katarakt tedavisi ameliyattır. Eğer kişinin görme seviyesi çok azalmış ise, görme seviyesi kişinin hayat kalitesini etkileyecek duruma geliyorsa veya muayenede lens çok sertleşmiş ise katarakt ameliyatı yapılması gerekir.
Katarakt ameliyatının adı fakoemülsifikasyon cerrahisidir. Bu ameliyat için ultrason denen ses dalgaları ile saydam olmayan lens parçalanır.
Lens çıkarıldıktan sonra göz içine yapay mercek konur. Göz içine konan mercekler günümüz teknolojisinde tek odaklı (sadece yakın veya sadece uzak görüntü) ya da çok odaklı (hem uzak hem yakın görüntü) trifokal mercekler olabilir. Bunun dışında diğer bir yenilik daha önce tek odaklı mercek takılmış hastalara mevcut mercek çıkartılmadan Add-on adı verilen ikinci bir mercek takılması ile hem uzak hem yakın görüntüde netlik sağlayabiliyoruz. Ameliyat başarısı çok yüksektir. Ameliyatın risklerine gelince kanama ve enfeksiyon yani mikrop kapma en önemli risklerdir.